Kožni rak je najbolj pogosta oblika raka na svetu, samo v Sloveniji pa za njim vsako leto zboli več kot 2000 ljudi.

Kožni rak: Kakšni so simptomi in kako ga lahko preprečimo? 1 od 1

(PhotoXpress)

Kaj je kožni rak?

Gre za obliko raka, ki se najpogosteje razvije kot posledica pretirane izpostavljenosti sončnim žarkom, vendar se lahko razvije tudi na predelih kože, ki so sicer zaščiteni pred soncem in skriti pod oblačili. Obstajajo tri vrste kožnega raka: rak bazalnih celic, ploščato-celični rak in maligni melanom, ki je redka, vendar najbolj smrtonosna oblika.

Tako rak bazalnih celic kot ploščato-celični kožni rak sta redko agresivna, saj po operativni odstranitvi rakavih celic bolezen največkrat povsem izgine. Obe vrsti kožnega raka se pojavljata predvsem na predelih izpostavljenim soncu: ustnicah, obrazu, ušesih, vratu in rokah. Povsem drugače je z malignim melanomom, ki se razvije v celicah, ki proizvajajo kožni pigment melanin.

Kakšni so simptomi kožnega raka?

Na kožnega raka lahko nakazujejo že kakršnekoli spremembe na koži, še posebej spremenjena oblika in (ali) barva kožnih pigmentacij, t.i. materinih znamenj, ali pa nenadna pridobitev znamenj, ki jih prej še niste opazili.

Simptomi kožnega raka so lahko tudi krvavenje, gnojenje ali srbečica znamenj, pa tudi opazno širjenje oziroma povečanje znamenja. Na koži se pogosto pojavijo kožne tvorbe, ki so lahko svetlikajoče ali v obliki čvrstih rdečih bulic, ki jih včasih prekrivajo kraste.

Kakšna so tveganja za kožnega raka?

Največkrat se kožni rak razvije zaradi poškodb, ki so nastale zaradi pretiranega in nezdravega izpostavljanja UVA in UVB sončnim žarkom. Ključnega pomena so poškodbe kože, še posebej opekline, ki so nastale do 20. leta starosti, čeprav se simptomi kožnega raka pogosto pojavijo šele čez več desetletij, saj za njim največkrat zbolijo starejši od 50 let. Najbolj ranljivi so torej tisti, ki se vrsto let nezaščiteni nastavljajo soncu, npr. med delom na prostem ali med nespametnim sončenjem.

Tudi solarij ni nedolžen, saj se v njih uporablja UV žarke, ki prav tako lahko povzročijo srbečico in opekline, ter s tem povečajo možnost za kožnega raka. Bolezni so bolj izpostavljeni tudi ljudje s svetlejšo kožo in številnimi maternimi znamenji, osebe z zmanjšanim delovanjem imunskega sistema, npr. po operaciji ali presaditvi organov, in tisti z družinsko zgodovino kožnega raka. Večje tveganje je tudi pri osebah, ki so redno izpostavljene določenim kemikalijam in snovem: katranu, asfaltu, parafinskemu čebeljemu vosku, arzenu, naftnim derivatom ipd.

Kako lahko preprečimo kožnega raka?

Najbolj učinkoviti ukrepi zoper razvoj kožnega raka so naslednji: izogibaj se neposrednemu izpostavljanju soncu med 10. in 16. uro, tudi v bolj oblačnih dneh, na plaži se zadržuj v senci in si omisli pokrivalo za glavo, kvalitetna sončna očala, ter se redno maži z debelim slojem sončne kreme.

Ne pozabi na zaščito ustnic, zagotovi jim vsaj zaščitni faktor 15 ali višjega, ter čim manjkrat obiskuj solarij, ali pa se mu povsem odpovej. Previden bodi tudi pri jemanju določenih zdravil, npr. antibiotikov ter zdravil proti diabetesu in visokemu krvnemu tlaku, saj nekatera lahko povečajo občutljivost kože na sončne žarke. Redno pregleduj svoja kožna znamenja in tudi predele, kjer jih še nimaš, še posebej vrat, predel za ušesi, pod rokami, na trebuhu in genitalijah, saj se rakave tvorbe večkrat pojavijo prav tam.

Zdravljenje kožnega raka

V primeru potrditve diagnoze kožnega raka sledijo različne terapije, ki so odvisne od tipa raka, od lokacije, velikosti rakave tvorbe, stopnje napredovanja in od tega, ali se je rak pojavil prvič ali pa gre za ponovitve.

Nato sledijo terapije, s katerimi se odstrani rakavo tkivo: lahko z izrezom kože, ki se ga nadomesti s kožno plastjo iz drugega dela telesa, zamrzovanjem rakavih celic, operativnim odstranjevanjem, kemoterapijo itd.

Pridruži se nam tudi na Facebooku in ne zamudi najbolj zanimivih objav.

Preberite si še

Komentarji