Rak debelega črevesja in danke je med slovenskimi moškimi vse bolj pogost. Preberi, kako ga prepoznati in kako poteka zdravljenje.

Kakšni so dejavniki tveganja in simptomi raka debelega črevesja? 1 od 1

Število obolelih za rakom debelega črevesja in danke se pri nas iz leta v leto povečuje, kot so zapisali na spletni strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije. »Debelo črevo in danka zajemata končni del črevesa, ki meri približno 100 cm. Ko se rakave celice razmnožujejo, prodirajo v okoliško tkivo, prek krvi ali limfe pa lahko zaidejo tudi v druge dele telesa.« Njegovo zdravljenje je precej uspešno, še posebej, če raka debelega črevesja in danke odkrijemo dovolj zgodaj. Kot pri vseh rakih je tudi pri raku debelega črevesja in danke nadvse pomembna preventiva in zgodnje odkrivanje, zato preberi več o tem.

Dejavniki tveganja za raka debelega črevesja in danke

Za razvoj raka debelega črevesja in danke imajo nekoliko večje možnosti ljudje, ki imajo to bolezen v družini, torej, če so imeli raka debelega črevesja in danke njihovi ožji sorodniki. Ravno tako se možnost obolenja povečuje z nezdravim življenjskim slogom, ki vključuje prehranjevanje s pretežno mastno in mesno prehrano, premalo gibanja, kajenje in pitje alkohola. K bolezni pa so bolj nagnjeni tudi ljudje, ki imajo tudi sicer kronične težave s črevesjem, kot so ponavljajoča vnetja in polipi.

Bolezenski znaki raka debelega črevesja in danke 

Pri odkrivanju raka debelega črevesja in danke je problem predvsem, ker so bolezenski znaki pogosto podobni drugim obolenjem (na primer razjedam na želodcu, žolčnim kamnom, hemoroidom), zato ljudje odlašajo z obiskom zdravnika, saj ne prepoznajo bolezenskih znakov.

Simptomi raka debelega črevesja in danke pa se razlikujejo tudi glede na to, kje v črevesju dejansko leži tumor:
-    na desni strani črevesja: krči v trebuhu, izguba telesne mase, zadebelina na desni strani trebuha, utrujenost, vrtoglavica, šumenje v ušesih;
-    na levi strani črevesja: krči ali topa bolečina v trebuhu, slabost, bruhanje, zaprtje in driska, tudi občasne krvavitve iz danke;
-    v danki: občutek polnosti v danki, krvavitev iz danke, spremembe v odvajanju blata.

Če vse naštete težave trajajo nekaj časa in jim ne najdete nobenega posebnega vzroka, je nadvse pomembno, da se nemudoma oglasite pri zdravniku!

Kako zdravimo raka debelega črevesja in danke?

Za določitev načina zdravljenja raka debelega črevesja in danke je najprej potrebna določitev stadija bolezni in njene razširjenosti. Sicer pa so na voljo različni načini zdravljenja:
-    operacija: osnovno zdravljenje zgodnjih stadijev raka debelega črevesja in danke;
-    obsevanje: običajno se uporablja pri zdravljenju raka danke;
-    kemoterapija: se uporablja v kombinaciji z operativnim in/ali obsevalnim zdravljenjem in je učinkovita tudi pri zdravljenju že bolj razširjene bolezni.

Možni nezaželeni stranski učinki so odvisni predvsem od vrste zdravljenja raka debelega črevesja in danke. Pri zdravljenju s kemoterapijo se običajno pojavlja utrujenost, slabokrvnost, povečana možnost okužb, slabost in bruhanje, izpadanje las, ranice v ustih, otekline in otrplost rok in nog ter driska. Pri zdravljenju z obsevanjem pa je možno pojavljanje utrujenosti, slabokrvnosti, draženja kože, slabosti, izgube teka ter driske. Po končanem zdravljenju pa te težave izginejo oziroma minejo.

Pridruži se nam tudi na Facebooku in ne zamudi najbolj zanimivih objav.

Preberite si še

Komentarji