Veliko število Slovencev se bojuje s povišanim krvnim pritiskom, ki se lahko normalizira z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju.

 

Kako lahko znižamo krvni pritisk na naraven način? 1 od 1

Previsok krvni pritisk lahko znižate oziroma vsaj normalizirate tudi brez zdravil. (PhotoXpress)

Bodite fizično aktivni

Če imate službo, v kateri nenehno sedite, za gibanje izkoristite prosti čas. Za uspešno zniževanje krvnega pritiska je potrebna redna dnevna umirjena fizična aktivnost, kot je hitra hoja. Umirjena fizična aktivnost je vsaka telovadba, ki vam nekoliko pospeši srčni utrip ter dihanje in aktivira mišice za dlje kot 15 minut. Ni potrebno, da se telovadbi posvečate v preveliki meri, saj podobno deluje tudi hitro pospravljanje stanovanja, pranje avtomobila ali druga dela v okolici vaše hiše.

Pomembno je, da s fizično aktivnostjo ne prenehate tudi med vikendi ali med tedenskimi počitnicami. Biti mora čim bolj pogosta in redna. Ne samo, da boste z njo zmanjšali krvni pritisk, ampak telesu tudi preprečili tveganje za nastanek srčnih bolezni, sladkorne bolezni, osteoporoze, depresije, poleg tega pa skrbeli za zdravo telo.

Velikokrat je vzrok za povišan krvni pritisk telesna teža

Z zmanjšanjem telesne teže se znižuje tudi krvni pritisk. Včasih je dovolj, da izgubite zgolj nekoliko kilogramov, da se krvni pritisk zniža. Po normalizaciji telesne teže nekaterim posameznikom skoraj ni več treba jemati zdravil za nižanje krvnega pritiska.

Hrana naj bo manj soljena

Kuhinjska sol vsekakor zvišuje krvni pritisk, zato skušajte živila soliti za polovico manj kot ponavadi. Da bi se v začetku nenadnemu neprijetnemu okusu hrane izognili, zmanjšute količino soli v jedeh postopoma in uporabljajte predvsem druge začimbe: baziliko, origano, rdečo papriko, poper in ingver. Izogibajte se soljenju že kuhanih jedi in živil, ki so prepolna soli, kot je čips, smokiji, suhomesnati proizvodi itd, vsekakor pa se poslužujte čebule in česna.

Čeprav je fraza “hranite se zdravo” že obrabljena, je vsekakor pri zniževanju krvnega pritiska nujna. Hrana, ki spominja na mediteransko, je vsekakor primerna, saj je bazirana na vnosu večjih količin sadja in zelenjave, rib, ter manjši količini maščobe. Uživajte mlečne poizvode, ki so manj mastni, ter se izogibajte nasičenim maščobam in sladkorjem.

Omejite uživanje alkoholnih pijač

Tudi zmanjšanje količine alkoholnih pijač je eden izmed dejavnikov zniževanja krvnega pritiska. Priporoča se največ 2 decilitra vina oziroma 0,5 litra piva na dan.  

Prenehajte s kajenjem

Nikotin lahko v veliki meri povišuje krvni pritisk. Ena pokajena cigareta lahko že v toku ene ure privede do povečanja krvnega pritiska, več pokajenih cigaret pa lahko izzove trajno hipertenzijo. Negativen efekt nikotina na krvni tlak lahko občutijo tudi osebe, ki se nahajajo v zadimljenih prostorih – pasivni kadilci.

Čim manj kofeina

Dejstvo, da kofein začasno povečuje krvni pritisk, je že splošno znano. Ena kava ima učinek na vaš krvni pritisk vsaj pol ure, z več napitki s kofeinom dnevno pa lahko tvegamo pojav hipertenzije. Na kofein so še posebej občutljive tiste osebe, pri katerih na rast krvnega pritiska vpliva stres. Če je vaš pritisk pol ure po popiti kavi višji od 5-10 mm Hg, spadate v skupino občutljivih oseb, zato več kot ena ali dve skodelici kave na dan vsekakor nista priporočljivi.

Izogibajte se stresu

Krvni pritisk je vsekakor občutljiv na stres, zato lahko v takih trenutkih momentalno poskoči. Osebe, ki so nenehno pod streson in napetostjo so vsekakor podvržene hipertenziji. Da bi znižali stresne trenutke se skušajte sprostiti s pogovorom, sprehodom, mir skušajte najti v jogi, fitnesu, naučite se tehnik sproščanja in skušajte najti nov hobi, ki vas razveseljuje. Spremenite svoj pogled na življenje ter skušajte ohranjati pozitivno naravnano mišljenje.
 

Pridruži se nam tudi na Facebooku in ne zamudi najbolj zanimivih objav.

Preberite si še

Komentarji