V jesensko-zimskem obdobju so prehladna obolenja kar pogosta. Preberi 6 načinov, kako se prehlada kar najhitreje znebimo.

6 načinov, kako najhitreje premagamo prehlad 1 od 1

Proti prehladu in gripe so bolj kot tablete učinkovita zdravila iz domače lekarne. (PhotoXpress)

V sodobnem svetu še vse prevečkrat v svoje telo vnašamo umetne snovi in kemikalije, zato se jim je dobro izogniti vsaj takrat, ko je to mogoče. Preberi, kako lahko s povsem naravnimi pripravki naših babic uspešno in zdravo olajšaš simptome prehlada in gripe.

Način #1: Počivanje, počivanje in še enkrat počivanje

Prehlad in gripa sta virusni obolenji, zato antibiotiki nanju nimajo nikakršnega vpliva. Takrat telo še najbolj potrebuje počitek, da se lahko uspešno bori z nadležnimi virusi. Pomembno je, da ti je toplo, saj toplota pospešuje prekrvavitev in krepi imunski sistem. Zavij se v debelo odejo, preberi kakšno knjigo, za sicer katero nikakor ne najdeš časa, in počakaj, da prehlad ali gripa mineta.

Način #2: Pij veliko tople tekočine

Pitje čaja in toplih tekočin (na primer bistre juhe) poskrbi, da ti je toplo, kar pospešuje okrevanje, hkrati pa s tem razbremeniš ledvice in čistiš organizem. Zaradi boja z boleznijo se telo tudi bolj poti, zato s pitjem nadomestiš izgubljeno tekočino in preprečuješ dehidracijo. Posebej priporočljiv je čaj iz kamilice, ki lajša bolečine, pomirja in sprošča, in pa lipov čaj, ki ublaži draženje žrela in pospešuje potenje. Vendar pa z lipovim čajem ne gre pretiravati, saj lahko izzove težave s srcem.

Način #3: Zdravilna mešanica medu in limoninega soka

Pri prehladu in gripi je potrebno, da okrepite svoj imunski sistem. Najbolj učinkovit pri tem je vitamin C, ki ga v obilici najdete v soku sveže stisnjenih limon. Zato si za hitrejšo ozdravitev večkrat dnevno pripravi napitek iz soka ene limone, ki ga zmešaj z dvema velikima žlicama medu. Tudi med namreč uspešno krepi imunski sistem in izboljšuje počutje. Mešanico limoninega soka in medu zalij s približno dvema decilitroma mlačne oziroma tople vode. Ne uporabljaj vrele vode, saj ta uniči blagodejne učinke medeno-limonine mešanice.

Način #4: Pripravi si sirup iz čebule in medu

Čebula je naravni antibiotik, zato je uživanje pripravkov iz nje med prebolevanjem prehlada ali gripe še posebej priporočljivo. Eno veliko čebulo nareži na manjše kose in jih prelij z medom, tako da je vsa čebula pokrita. Mešanico pusti stati vsaj 12 ur, nato jo precedi in čez dan uživaj po žličkah. Lahko ji dodaš še nekaj kapljic limoninega soka.

Način #5: Sok iz čebule lajša kašelj

V boju proti nadležnemu kašlju lahko pripravimo mleko, v katerega smo zmešali sok ene čebule – čebulo nasekljamo in v gazi stisnemo, da iz nje izteče tekočina.

Način #6: Zdravljenje s česnovim žganjem

Seveda ne želimo vzpodbujati prekomernega pitja alkohola, vendar pa je preizkušen recept v boju proti prehladu in gripi tudi uživanje česnovega žganja. Pripravimo ga tako, da v liter dobrega domačega žganja vmešamo 20 dag sesekljanega česna. Mešanico pustimo stati en teden, nato pa pri prehladu zaužijemo eno žličko vsako jutro.

Kdaj morate vendarle obiskati zdravnika?

Prehlad in gripa običajno nista nevarna in ju lahko dokaj učinkovito pozdravite tudi sami. Vendar pa je v nekaterih primerih vseeno pametno poiskati zdravniško pomoč, in sicer:
-    če simptomi prehlada in gripe trajajo dlje časa (več kot teden dni);
-    če imate zelo visoko telesno temperaturo (višjo od 39 ºC);
-    če imate povišano telesno temperaturo več kot tri dni;
-    če imate bolečine v ušesih;
-    če bolečine v grlu in žrelu po dveh tednih ne minejo.

Pridruži se nam tudi na Facebooku in ne zamudi najbolj zanimivih objav.

Preberite si še

Komentarji